VOLT! szubjektív

Kezdőődik!!

 Már csak egyet kell aludni, egy munkanapot lehúzni, aztán irány Sopron! Ott persze még egy alvás hátravan, ugyanis ez még csak a VOLT! 0. napja, így a várva várt kezdés csak szerda délben jön el, hogy végre pár napra kiszakadjunk ebből a nemnormális világból, és valami sokkal emberibb közegben tölthessük az időnket. Pár napra el lehet feledni a monoton életritmust, a sokszor értelmetlen kötöttségeket, a kerszteződésben / villamoson anyázókat. Barátságos, nyitott emberek közt lehet egy kicsit szocializálódni, és emellé még fröccs- és koncerthegyek is jutnak.

Első nap

 Eddig még csak hétvégi kalandok jutottak a VOLT-ból, így egyenlőre nagy bennem a kíváncsiság, mi minden megpróbáltatás vár ránk a bejutás során. Remélem az a bizonyos 15-ös sorszám az idei fesztivál neve előtt kellő rutinosságot is jelent.

 Mondjuk előveszem optimista énemet (ami persze nem esik nehezemre...), és feltételezem, hogy simán bejutunk, lesz zsír sátorhely, megtörténik a "tábor" méltó megjelölése, dekorálása (pusztán a könnyebb hajnali beazonosíthatóság végett), és mehetünk is az első fröccsért! A megnyitó koncertet fél ötre tette a fesztivál szervezőgárdája, ami rögtön egy Kispál csendesülős koncert. Még sosem voltam ilyenen, olyan túl nagy Kispál rajongónak azért nem mondanám magam, de ez most talán pont beleillik az aklimatizálódó hangulatba. Aztán 18:00-tól jöhet az első dilemma. Nagyszínpadon a Romano Drom-tól hallhatunk autentikus oláh cigányzenét, miközben a Zagastic a kellemesen rövid és találó nevű Vodafone-Samsung Arénában kezd bele ugyanekkor a jamaikai ritmusokba. Mindkettejüket a közelmúltban megjelent We are magyar című válogatáslemezről ismerem, tipikusan azok közé tartoznak, akikre büszkék lehetünk - mint ahogy a lemez összes többi szereplőjére is. Az a sanda gyanúm, hogy most a Zagastik lesz nálam a nyerő, aztán ha útba ejthető, még a Romano Drom végét is elcsíphetem egy kis szerencsével.

 Jön itt egy kis pihi, hogy aztán tényleg háromfelé szakadjak. Nyolctól Váczi Eszter és a Szörp az MKB Klubszínpadon, azt hiszem a kisasszony hangja mindenképp megéri, hogy egy órára legalább szerelmesek legyünk bele. Utána viszont Yonderboi következik, még mielőtt ez véget érhetne - 9től játszanak a Nagyszínpadon -, elég rég láttam már ahhoz, hogy még véletlenül se akarjam kihagyni. Pedig kemény ellenfelekkel kell felvennie a harcot, hogy maradjak végik.

 Rögtön 21:30-tól a Belga koncertje csábít az Arenába, majd 22:00-től ők is veszélyben lesznek, kezd a brit Touch and Go a divatos nevű Red Lounge sátorban. Ez utóbbitól mondjuk én is csak a két meglehetősen sikeres kislemezdalt ismerem (Would you, illetve a másiknak most a címe sem ugrik be), de mivel messziről gyönnek, Belga meg lesz még máskor is, lehet, hogy ők győznek. Persze ha egyáltalán eljövök a Yonderboiról...

 Mert ha nem, akkor mindenki esélytelen, 23:00-tól ugyanis a The Roots következik egyenesen Ámerikából, a volt.hu ajánlója engem meggyőzött, hogy ott a helyem! Így valószínűleg a Korai Öröm, most kimarad, de hát őket is el lehet még csípni bármikor.

 Amit viszont megint csak nem hagynék ki aznap, az az Anima! Divat persze "lázadni" ellenük, hogy már nem olyan mint rég, meg egyenesen szar lett, de akinek ez nem tetszik, annak bizony rossz hírem van. Az Anima sose volt "olyan mint régen". Az Anima mindig attól volt jó, hogy ha fél évig nem láttam őket, szinte rájuk sem ismertem. És még csalódnom is csak egy-kétszer kellett bennük. (Az egyik épp az a Sziget-koncertjük volt, amikor tele volt a Nagyszínpad előtti tér azokkal, akik most fanyalognak, mert akkor a "Csinálj gyereket" nekik bizony nagyon megtetszett, mostanra viszont hál' Istennek feledésbe merült!) Ja, egyébként 1-kor kezdenek az Arenában, remélem lesz még hozzá erőm!

Második nap

 Tapasztalataim szerint a VOLT-on eltöltendő 3 napomból ez lesz a legkeményebb (a negyedik nap "tragédiájáról" majd később). Az első este zabolázatlan szórakozni-vágyása bizony megviseli az emberi szervezetet, asszem jól fog esni egy lángos reggelire.

 Mint ahogy az Irie Maffia is pont jó lesz bemelegítésnek 16:30-tól, bár szerintem az efféle zenének vmi napos színpadon volna a helye, nem az Arénában. Persze eső esetén jól jöhet a helyszín. Eztán 18:00-tól Palya Bea Quartet a Red Lounge-ban, a problémám továbbra is hasonló: a tavalyi szigetes Palya Bea koncertnek nagyon jót tett a fűben heverészős hangulat. Azért siránkozni talán nincs ok.

 19:30-ig kell várni, hogy végre a Nagyszínpadnál találjunk kedvünkre valót, kezd az Emil.Rulez! Ezalatt veszi kezdeztét a Hot Jazz Band koncertje is, este 8-tól a Red Lounge-ban, azt hiszem az most kimarad. Főleg mivel 21:00-től egyik kedvenc koncertzenekarom, a Quimby játszik a Nagyszínpadon - na bennük még tényleg sosem csalódtam!

 Itt persze újra sűrűsödni kezdenek a programok - szokás szerint -, 21:30 Laibach Szlovéniából, 22:00 Mystery Gang és Erik Sumo Band két külön helyszínen (előbbi az MKB Klubszínpadon, utóbbi a Red Lounge-ban, a Laibach pedig az Arenában). Ismerve a Mystery Gang bulikat, illetve figyelembe véve, hogy a tavalyi Szigeten láttam őket utoljára, aligha győzhet más ebben az idősávban. Pedig a Laibach-ot is szokás dícsérni, és Erik Sumo sem arról híres, hogy holmi unalomba hajló zenéket komponálna, de a rockabilly-vel nehéz konkurálni!

 Elvileg ugye itt most az következne, hogy: "és akkor végre 11-kor Ákos lép a színpadra!". Hát nemtom. Engem sose hozott lázba, pedig azt se mondhatnám, hogy rossz zenét csinál, vagy épp a koncertjei kibírhatatlanok. Amikor pl. két éve a velencei Efott-on elcsíptem egy részt a koncertjéből, az egész jó volt. Tehetséges a "srác", no! És még az is megeshet, hogy megnézem. De lehet, hogy inkább a Kiscsillag győz, fél órával később az Arenában. Említettem már az elején, hogy nem vagyok épp Kispál rajongó. Viszont a Kiscsillagtól még nem sikerült olyan számot hallanom a Rádió Cafén, vagy pl. az idei Volt! CD-n, ami ne hozott volna legalább egy kicsit lázba, hogy akkor én ezeket megnézzem élőben is. Asszem ez az idő most jött el.

 Nem volt túl ütős ez a második nap az én szememmel, de tekintve a korábban vázolt másnaposság esélyét, talán jobb is így. Jöhet a 3. (számomra sajnos utolsó) nap!

Harmadik nap

 Délutáni regenerálódáshoz talán épp megfelelő lesz Badár Sándor agymenése. Tavaly úgyis megfeküdtem a Szőkétől Efotton, itt az ideje, hogy a páros másik fele is bizonyítson kényes ízlésem előtt. 15:00-kor kezd az úriember a Red Lounge-ban, jól fog esni hozzá a fröccs meg némi STF Lángos (fontos szakkifejezés, jelentése: Sajt-Tejföl-Fokhagyma - nélkülözhetetlenek egy valamire való lángoshoz!)

 Ez a nap akár végig is eltelhet a Nagyszínpad előtt, meglehetősen szinpatikus a felhozatal: fél5 - Balkan Fanatik, 6 - Hiperkarma, félnyóc - Neo, 9 - Tankcsapda, és persze a lényeg: este 11 - The Prodigy! Emléxem a tavalyi Sziget-fellépésük után hallottam kritikát minden félét, nekem speciel nagyon bejött az a kis észvesztés. Akinek nem tetszett, általában a koncert komolytalan voltát emlegette. Miszerint csak hakni volt, sehol egy rendes zenekar, sok minden ment felvételről (sampler, ugye), mittudomén. Hááát... Szerintem ez egy kissé túlzott elvárás egy elektronikus zenét játszó együttestől. Az az érzésem, ha kiállnak zenekarral,és épp csak becsempésznek egy-két effektet a show-ba (mert az volt igazából nem koncert), akkor is ment volna a fanyalgás, hogy "hát ez nem is olyan, mint amit vártunk". Ez van, ez a zene gépeken születik, még ha hangszerekkel is besegítenek néha, gépeken lehet lejátszani. Én biztos ott leszek most is!

 Lesz azért persze más érdekes is, nehogy oly' egyszerű legyen a döntés. Rögtön 18:00-tól a The Moog a Red Lounge-ban, mostanában a csapból is ők folynak, hogy micsoda sikereket értek el Ámerikában egy koncertkörúton, és hogy ők az új ungarishe tehetség. Meg is nézném szívesen... ha nem épp a Hiperkarma ellen "küldenék" őket. Mindenesetre ha a Hiperkarma nem hozza a várt szintet, már tudom, hova megyek át. Aztán a Neo is felkötheti a gatyát, mert 8tól játszik a Roy és Ádám trio az MKB Klubszínpadon, akik igazán kiváló zenészek, és nem csak saját számokat játszanak, ami nagy erény!

 A Tankcsapdával nem vagyok már teljesen kibékülve egy ideje, nem mindig az én szám íze szerint játszanak a koncerteken, így sanszos, hogy benézek helyette a Koop koncertjére az Arenába. Erős váltás, tudom én, dehát mit tehet az ember, ha ily' széles a zenei ízlése?

 Mint már említém, 11-től a Prodigy kötelező program, így "szegény" Zagaréknak valószínűleg be kell érniük a jelenlétem hiányával, hacsak nem csúszik annyit a program, hogy odaérjek. Megjegyzem igazás csúszhatna, olyan régen láttam már őket színpadon, és biztos ők is nagyon szomorúak lesznek, ha nem leszek ott. Ezután pedig jöhet egy jó kis levezetés a Cha-cha-cha terasznál, ahol tavaly is fergetes volt a hangulat minden hajnalban, Superman Dj nagyon érzi, mi kell a népnek!

 Utána gyors fogmosás, hálózsákba ugrás, másnap indulhatok haza! (japersze! ahogy azt én elképzelem... biztos lesz vagy 6 óra addigra, sehol se leszek én már gyors akkor!) Hát igen, végülis egy szavam se lehet, ha idén vinnék vmi vászoncselédet eskünnyi a tyemplomba, valószínűleg nem hagynám figyelmen kívül én sem a 07.07.07-es dátumot. Főleg, hogy az ifjú pár, ha jól számolom épp 7 éve van együtt... A lényeg, hogy duzzogva bár, de el kell hagynom idő előtt a terepet, pedig ej, de sok csemege jutott arra az utolsó napra is!

Negyedik nap

 A Vad Fruttik mondjuk biztos jobbat érdemelne, mint a délután 2-es kezdés, de hát ez a "kezdő" felfedezettek sorsa, én azért drukkolok egy telt háznak, mégha nélkülem is esik meg eme jeles konszert. A hely az Arena.

 18:00-kor aztán komoly bajban lennék már megen! Párhuzamosan kéne ottlennem 3 helyszínen, és most aztán tényleg nem tudom mit választanék: Nagyszínpad - PASO, Arena - Heaven Street Seven, MKB Klubszínpad - Zuboly. Még az is megeshetne, hogy a semmiből előtörő Zuboly lenne nálam a befutó, bár a PASO biztos szorosan ott loholna utánuk.... Naná, hogy Radio Café 98.6 felfedezettekről van szó, akiknek máris olyan sorokat köszönhetünk, mint az egyik személyes kedvenc: "...hisztis a csibém, agyában nincs téma.", vagy olyan dalcímeket, mint az "Egymillió tépés Magyarországon", ami egyébként az évekkel ezelőtti hasonló című tv-műsor "főcímzenéjét" értelmezi újra. Szóval brilliáns szövegek, elképesztő zenei ötletek, csak jó lehet!

 Az utolsó napból hátralévő időt valószínűleg csupa ismeretlen produkció megismerésével tölteném. Persze megnézném a Kornt, hiába voltak olyanok a Szigeten pár éve, mint egy rakás hisztis picsa, kapnának még egy esélyt. Ha pedig végképp sehol semmi érdekes, a Cha-cha-cha Allstars-ra biztosan számíthatnék. Most viszont ideje aludni! Még egy utolsót!

Sopron! Jövünk!

Katt ide a részletes naptárért!