Szociológiai terepmunkához

 Ha valakit oly' hobbival áldott meg a sors, hogy szívesen figyeli meg embertársai viselkedését - amúgy szociológiai alapon -, akkor ilyen tevékenység gyanánt tudom ajánlani az IKEA újonnan rendszeresített csomagmegőrzőinek környékét.

 Minden bizonnyal egy Svédországban bevált megoldást vezetett be az IKEA itthon, mikor az eddig kulcssal működő csomagmegőrző szekrények ajtajain a zárat számzárasra cserélte. Mégpedig olyanra, ahol mindenki magának választ kódot. A használatról minden szekrény ajtaján részletes leírás ad tájékoztatást, szóval elvileg tényleg sima ügy lehetne a csomagmegőrzés, de hát Magyarországon vagyunk, a rendszer pedig korántsem sikerült hülyebiztosra.

 A szekrényeken vmi ehhez hasonló szöveg vár minket:

 Az ajtó becsukása UTÁN, de még a zár elfordítása ELŐTT üss be egy általad könnyen megjegyezhető négyjegyű kódot. Ezután fordítsd el a zárat.

[...]

Az ajtó nyitásához be kell ütnöd a választott 4 jegyű kódot, így a zár nyithatóvá válik.

 A nagybetűs kiemelések az eredeti kiíráson is megvannak, nem véletlenül. A helyes sorrend garantálja ugyanis, hogy meg tudjunk adni egy kódot, amivel aztán nyílik az ajtó. Egyszerűnek tűnik, de rövid ottartózkodásom során (kabát és táska be, majd vásárlás után ki) több eset is jelezte: lesznek még itt gondok.

 Az első rögtön érkezésemkor történt. Egy középkorú nő állt tanácstalanul a szekrények előtt, a használati utasítást feltűnően nem állt szándékában elolvasni. Egyszer csak elszánta magát, kinézett egy épp megüresedő szekrényt, berakta a kabátját, és egy gyors mozdulattal rázárta a reteszt, majd esietett. Én ugyan nem mertem kipróbálni a módszerét, de az a gyanúm, hogy az ő szekrénye minden bizonnyal az előző használó kódjával volt csak nyitható, mivel ő nem választott újat.

 Aztán várárlás után is voltak érdekes emberek. Ahogy pakolásztam, feltűnt egy tizenéves kiscsaj, amint beüt egy kódot egy üres szekrény ajtaján, gyorsan bezárja és sietősen távozik. Fél perc múlva a biztonsági őr kíséretében tért vissza, az akciója tehát nem maradt észrevétlen. Persze már fogalma sem volt, melyik szekrényeket zárta be, így még percekkel később is a zárakat próbálgatták, mikor én már eljöttem. Ez nem túl jó omen a korábbi nőnek, mert ezek szerint a biztonságiaknak nincs módszerük az elfelejtett kódok feltörésére.

 Egy esélye azért marad annak, aki véletlenül kód beütése nélkül zárja rá a szekrényét: amíg a "saját" szekrényemben pakolásztam, mellettem ketten is a bűvös 1234 kóddal nyitották a magukét...