DEAZÉNADÓMBÓÓL...!!

 Úgy hozta a sors, hogy tegnap kocsival kellett parkolnom Újlipótvárosban, mivel a háromból két bringám is dögrováson van, és így volt a legegyszerűbb a szervízbevitelt logisztikailag letudni.

 A XIII. kerület ezen belső része legutóbb talán a parkolási rend régen várt átalakulásakor került a hírekbe, merthogy a beígért 30%-os átlagos parkolási díj-emelés helyett ide több mint 300%-os jutott. Volt is hőbörgés, előkerültek többek közt az aduász "DEAZÉNADÓMBÓÓL...!!!" típusú "érvek" (értsd: "a parkolóhely közterület, amit AZÉNADÓMBÓÓL építettek, tehát jogtalan (sic!) érte pénzt kérni").

 Persze miért is várná az ember a neten névtelenül hőbörgőktől olyan alapösszefüggések megértését, miszerint az árak egyik jelentős meghatározója a kereslet és a kínálat viszonya, és hogy a parkolási díj nem más, mint a túlkereslet szabályozása. (ja és azt se feledjük, hogy ha közterület vmi, az nem azt jelenti, hogy azt a köz bármely tagja kedvére kisajátíthatja...) Inkább vegyük a konkrét példát:

 Budapest belvárosában az autózással kapcsolatos két legirritálóbb probléma, hogy szinte bárhol dugóba kerülhet a szerencsétlen autós, és a teljesen kiszámíthatatlan parkolás. Hiába tervezem meg előre, mennyi idő alatt érek oda, ha a dugókat meg is úszom (netán kikerülöm), a parkolóhelyek hiánya akkor is áthúzhat minden józan számítást. Ez alól Újlipótváros sem kivétel, de a jelek szerint a 365 Ft-os parkolási díj végre megoldhatja ezt a dolgot. Tegnap is felkészültem minden rosszra, de azért titokban reménykedtem. És bejött. Nem kellett fölösleges köröket megtennem, nem kellett időt pazarolnom a kereséssel, ott várt a parkolóhely, ahol kb. meg akartam állni. Kivettem a bringát a csomagtartóból, elvittem a szervízbe, 22 perc, és már vihettem is a másik bringát a másik helyre. 139 forint. Simán megérte.

 Illetve még valami. Volt ezen felül 75 forint plusz költségem, meg két sms díja. Ez a másik kedvencem. Ott virít az automatán egy telefonszám, elküldök rá egy sms-t a rendszámmal, visszaérve meg egy másikat azzal, hogy "STOP". Ennyi. Megvan a plusz költsége, de cserébe percre pontosan fizetek, nem kell az apróval szarakodni, előre parkolási időt becsülni. Szintén simán megéri. Igazából azt nem értem, miért nem próbáltam ki hamarabb. Ja meg persze azt, hogy lehetnek akkor lúzerek az emberek (köztük én is korábban), hogy aprópénzel szerencsétlenkednek, pénzváltással, meg működő automata kereséssel töltik az idejüket?

 És akkor még valami. Egy utolsó. Ugyancsak divatos nyafogás az is, hogy vki naponta 8-10 órát "kénytelen" (sic!) fizetni a parkolást, és ez így milyen embertelen összeg már. Hát... át kéne ezt egy kicsit gondolni, nem? Aki ott lakik, annak ugye ingyenes. Második autó a belvárosban nonszensz. Ott dolgozik? Tessék belekalkulálni a belvárosi irodával járó pluszköltségekbe. Vagy választani egyet abból a millió irodaházból, ami most épült. Szólok előre: ott is fizetni kell majd a bérelt parkolóhelyért a mélygarázsban. Csak lehet hogy kevesebbet. Lehet választani.