Hazudsz, Jani!

 Hogy micsoda agyrém a legújabb devizaadós-mentő ötlet, azt egyrész sokan megírták már, másrészt a pénteki tőzsde és deviza árfolyamok is igen pontosan megmutatták.

De persze a fékezhetetlen agyvelejű Lázár Jánosnak ez nem elég, és már-már Selmeczi Gabriella szintjére süllyed, amikor vastag bőrével ismét kiáll, hogy bejelentse: ezzel az ostobasággal mindenki nyer. Igen, a bankok is...

Én ezt egyszerűen már nem értem. Tényleg lehetséges, hogy ilyen szintű hazugságok bárminemű következmény nélkül maradjanak? Csak pár példa a mai sajtótájékoztatóról:

A politikus kiemelte: ezzel a megoldással jól járhatnak az emberek, mert kiléphetnek az adósságcsapdából, és jól járhatnak a bankok is, hiszen pénzhez juthatnak fizetésképtelen adósok helyett

 Aki fizetésképtelen, az mégis miből fizeti ki a teljes hátralévő tartozását egy összegben? Talán újabb hitelből? És azt kitől kapja?

De jó Magyarországnak is, hiszen minden egyes fizetéssel csökken az ország deviza-kitettsége, azaz biztonságosabb helyzetbe kerülünk mindannyian, miközben más országokban a bizonytalanság csak fokozódik

 Minden egyes fizetéssel tovább gyengül a forint egy ilyen dömping esetében, tehát aki nem választja az egy összegű előtörlesztést, az még nagyobb szarban lesz, ha viszont mindenki választja, akkor még nagyobb az esély a bankrendszer összeomlására, egyes bankok kivonulására, és biztos lehetsz benne, kedves János, ezzel Magyarszág bizony nem jár jól, kurvára nem.

És akkor a legszebb, amivel sikerült elérnie a hazugság-méteren "nyugdíjmentés" szintjét, bármily lehetetlennek is látszott eddig:

Kifejtette, hogy a bankrendszer fontos eleme egy gazdaságnak, a probléma azonban az, hogy már-már semmi sem fontos, csak a bankrendszer. Az emberek jelentős kockázatot vállaltak annak idején a hitelek felvételénél, azonban úgy tűnik, hogy a bankok semmilyen kockázatot nem vállaltak. Egy jó szerződés azonban arról szól, hogy mindkét fél vállal kockázatot - mondta -, az nem lehet, hogy az egyik fél csak veszít, míg a másik csak nyer. Ha mi, adófizetők a bajban segítettünk a bankokon, akkor most elvárhatjuk, hogy együtt segítsünk az embereken

 Vegyük szépen sorra:

  1. Azon túl, hogy populista bullshit olyat állítani, hogy semmi sem fontos, csak a bankrendszer, és pofátlanul rájátszik a már így is túlgerjesztett bankellenes hangulatra, "megfeledkezik" arról az aprósgágról, hogy e nélkül a bankrendszer nélkül a ma ismert ún. fogyasztói társadalom gyakorlatilag nem létezne, de még csak hasonló sem. Bankrendszer nélkül kb. az van, amit a kertben megtermelünk, meg amit a szomszéddal elcserélünk. Igen, kedves János, bankrendszer nélkül még lézerblokkoló sincs, sőt autód se lesz, járhatsz gyalog.
  2. Az emberek annak idején nagyságrendekkel kedvezőbb kamatozás mellett kaptak hitelt, mint amit az ország teljesítménye indokolt, és ennek az előnyeit hosszú évekig évezhették is. Sőt, most, hogy a svájci jegybank korlátozza a frank lehetséges erősödését, valószínűleg megint ott tartunk, hogy aki anno forint hitelt vett fel, az még így is többet fizetett ki eddig, mint a frankosok.
  3. Igen, az emberek kockázatot vállaltak, cserébe az olcsó hitelért. És bizony a bankok is kockázatot vállaltak mindeközben. Elképesztő, mi? És képzeld, kedves János, a bankok pont akkora kockázatot vállaltak, amekkora még nem veszélyezteti a működésüket. Tudod miért? Hát azért, mert a bank nem a saját pénzével játszik, bármennyire is ezt szeretnétek láttatni. Nem, a bank a betétesek pénzéből ad hitelt, és ezt bizony nem teheti ki olyan kockázatnak, amit nem lehet előre felmérni. Ezért kell az árfolyamkockázatot az ügyfélnek viselnie. Cserébe az alcsony kamatért. De ettől még ott van a hitelezési kockázat, vagy épp az országkockázat, amit épp most húztok az egekig már nem először, kedves János.
  4. Hogy a bankok csak nyertek? Ez meg már megint mekkora hazugság? Nézd már meg, hány veszteséges bank van jelenleg Magyaroroszágon! Nem kell értük könnyeket hullatni, kibírják, elég jól szabályozott szerencsére ez a része a piacnak, kellően tőkésítettek a bankjaink. De azért ne állítsuk már, hogy a bankok csak nyertek. Újabb, több száz milliárdos veszteséget rájuk erőszakolni meg főleg nem kéne, mert hiába állítottad az elején, attól még ezzel senki sem fog nyerni.
  5. Hogy ki segített a bankokon? Na ne röhögtess! Emlékeim szerint Magyarországon egy bankot sem kellett kisegíteni a válság miatt. Persze, mindannyian tudjuk, milyen gyorsan felejt a magyar választó, de ez még csak 3 éve volt! Ne nézz már teljesen hülyének, János!

És akkor a kötelező kör, bár tudom, az ostobák úgysem tudnak szövegérteni:

Tisztában vagyok vele, hogy számtalan olyan eset előfordult a magyar pénzügyi szektorban, ami tisztességtelen volt az ügyfelekkel szemben. Elég csak az egyoldalú kamatemeléseket venni példának. De pl. épp ez utóbbit sikerült mára beszüntetni. Mindössze egy megfelelő jogszabály hiányzott hozzá. Persze, amikor több száz milliárd folyik ki az ablakon mindenféle eredmény nélkül (igen, az elbaszott adócsökkentésre gondolok többek közt), akkor nem lehet pontosan utánamenni a felelősöknek, és ennek megfelelően visszaszerezni a jogtalanul bezsebelt hasznot. Akkor ugyanis még véletlenül kiderülne, hogy így csak tízmilliárdokban volna mérhető a haszon, és az már a "nyugdíjmentésnél" is bebizonyosodott, hogy egyszerű hazudozással és hangulatkeltéssel százasával jönnek a milliárdok állambácsi kebelére. Remélem lesz majd belőle félretéve, amikor borul a kártyaváratok.