Kááábííítóóószer!!

Nem szeretem a kedd21-et. Ha odakapcsolok, mert mondjuk érdekes az aktuális téma, általában nem bírom sokáig nézni. Ma végre rájöttem, miért van ez: politikusok vannak benne. És ami még rosszabb, "vitatkoztatják" őket. Ez kb olyan, mintha Fekete Pákót kérnék, hogy meséljen a magyar irodalomról. Biztos sokat tudna róla mesélni - mint mindenről - csak nem sok sikerrel járna a performansz. Ezek a mi drága politikusaink is beszélnek órákat - ha kell, ha nem - a téma kapcsán, csak olyan sötétek, hogy az fáj!!

Határozottan két táborra szakadt a műsor, és nem csak a legalizáljuk/tiltsuk törésvonal mentén, hanem ültek a stúsióban idióták (lásd még politikus címszó alatt), és értelmes gondolatok kifejtésére képes emberi lények. A politikus arról ismerszik meg egy ilyen vitaműsorban is, mint bárhol máshol, hogy a szövege nagyrészt értékelhetetlen sablon, előre bemagolt klisé, szlogen, öntömjén; tartalom legfeljebb csak véletlenül keveredhet a szavak közé - és ebből meg leginkább fejfájdító baromságok szoktak kisülni.

Persze ez a műsor másik sebből is vérzik. Ott van például rögtön a "kiváló képességű" műsorvezető, Rózsa Péter. Számára a vita moderálása abból áll, hogy miközben osztja a szót a résztvevőknek, folyton belepofázik, nem hagyja végigmondani a szereplők mondatait, elismétli az elhangzottak szerinte lényeges elemeit, persze a mondanivalót szépen kiherélve.

Valószínűleg a témából következik, de politikusból is címeres okosokat sikerült meghívni "vitázni". A műsor egyik gyönyörű pillanata, amikor Ágh Péter (Fidelitas, politikus) azt próbálja elmakogni, hogy a drog áldozatai bizony a társadalom lecsúszott, elesett tagjai. Ahogy figyeltem, a stúdióban ülő hozzáértőknek komolyan kellett küzdeniük a röhögés ellen. Bevallom férfiasan, nekem nem sikerült. Hát az újgazdag füves, speedes, vagy kokainos gyerekek melyik nyóckerületi bérházban nőttek fel, te nagyonhülye! Aztán amikor megcáfolják ezt a baromságát, és megegyeznek abban, hogy minden rétegben van drogfogyasztó szipustól a kokainistáig, megerősítve érzi azt a véleményét, hogy a fű csak az első lépés, mert aztán jön a többi... És ezt mind ebből sikerült kikövetkeztetni, alelnök úr. Brilliáns logika! Bazmeg! Itt már tényleg visítottam a tévé előtt.

A műsor egyetlen pozitívuma, hogy sikerült olyan arcokat is meghívni, mint Zacher Gábor, toxikológus, Dénes Balázs, a TASZ elnöke, vagy Juhász Péter, a Kendermag egyesülettől , akik egy-egy érvvel, mondattal beleforgatták a tisztelt politukusainkat a saját kakájukba. Ahonnan aztán újabb szánalmas mellébeszéléssel képzelték el a kikecmergést...

A kedvenc párbeszédem a 41. percnél:

Hoffman Rózsa, KDNP, politikus: "Ha egyszer egyet értünk abban, hogy a marihuána ártalmas az egyénre és a közösségre, akkor a véleményem az, hogy jogos a büntetés kilátásba helyezése"

Dénes Balázs, TASZ, nempolitikus: "Ártalmas az öngyilkosság a közösségre és az egyénre?"

HR: "Az is ártalmas, igen."

DB: "Büntetjük az öngyilkossági kísérletet?"

HR: "Az öngyilkosság az egyénre ártalmas, a kísérletet nem büntetjük, hanem gyógyítjuk."

Szerepelt még a műsorban, és bár nem nyújtott kiemelkedőt, azért nem érdemli meg, hogy neve homályban maradjon, ugyanis hibátlanul hozta, a hülye_politikus sztereotíp képét: Winkfein Csaba, MSZP - politikus, akitől egy konkrétumot sem sikerült elcsípni. de a szoci kormány jujjdeügyes, a fidesz meg bezzeg!; Léderer András, SZDSZ Új Generáció - politikus, aki  még az évszámokat is remekül vágta, és a liberális kormány jujjdeügyes, a fidesz meg bezzeg!; valamint Pettkó András, MDF - politikus, aki nagyon büszke rá, hogy minden parlamenti kezdeményezés az ő pártjához kötődik.

Gratulálok!

Beágyaztam ide a műsort az mtv honlapjáról, de mivel nekem nem működik ebben a formában, csak az eredeti helyén, itt a hozzá tartozó link is: kedd21 07.05.15.