Elég!

Forrás: www.langlovagok.hu A közelmúltban zajlott egy felmérés, aminek az eredményei kiszivárogtak, ahogy az már szokás. Ez sajnos lesújtó képet fest, de igazából meg sem lepődöm, ha végiggondolom az ismerőseim reakcióit a témában. Arról volt szó egész pontosan, hogy a megkérdezettek hol érzik biztonságosnak a kerékpáros közlekedést. És bizony sajnos a kerékpárutak győztek, miközben azok csak hamis biztonságérzetet nyújtanak.

 Az élet kegyetlenül rácáfolt ma erre a tévhitre. Az eddig ismertek szerint a kerékpáros a Stefánia úti kerékpárúton haladt, és zöld jelzésnél akart áthajtani a Thököly úton, amikor is egy jobbra kanyarodó teherautó ráfordult, és maga alá gyűrte. Szerencsétlen áldozat a hátsó kerekek alá került, és ott halt meg, a monstrumot csak daruval tudták leemelni róla.

 Ez az a pont, ahol a kerékpárutak a biztonság terén elvéreznek. Az egyszeri (teher)autósnak sokszor fogalma sincs róla, hogy vele párhuzamosan, a fák mögött kerékpárút fut, arra meg végképp nem számít, hogy jobbra befordulva neki egy gyorsan érkező kerékpárosra is számítania kellene (akit egyébként csak úgy vehet észre, ha nullára fékez). Na nem mintha ez mentesítené a mai balesetben résztvevő teherautó sofőrjét, amennyiben tényleg a kerékpárosnak volt elsőbbsége! De attól még a realitásokkal tisztában kell lennünk!

 Mindez ugyanis elkerülhető lett volna, de nem csak úgy, hogy a kerékpáros megáll a kereszteződésben, ahol neki elsőbbsége van. A megoldás városon belül, ahol gyakoriak a kereszteződések, ha kerékpársávokat alakítanak ki elválasztott kerékpárutak helyett. Akkor a kerékpáros látható résztvevőjévé válik a forgalomnak, nem csak a „semmiből bukkan elő” egy kereszteződésben, amikor már késő megállni a felelőtlen autósnak. És ezt - úgy látszik - nem lehet elégszer leírni, elmondani.

 Úgy néz ki, most betelt a pohár. A Kerékpáros Klub tüntetést szervez a helyszínre, hogy felhívja a közvélemény, és a döntéshozók figyelmét a tarthatatlan helyzetre. Elég az életveszélyes kerékpárutakból!

Update: A tüntetés 2007.10.28-án, délelőtt 10 órakor indul az Erzsébet térről a baleset helyszínére. Bővebben itt: criticalmass.hu

Elég!!