Bringák ki az útra!

Az idei Föld napi Critical Mass előtt érkezett egy hozzászólás a criticalmass.hu-ra, amiből aztán külön blogbejegyzés született, mint olvasói levél. A tartalmával ugyanis maximálisan lehet(ett) azonosulni.

Azóta lezajlott a CM, tartós maradt a jóidő, és újra egyre csak nő a bringások száma Budapesten. És bizony szemmel láthatóan megnőtt az "újoncok" száma. Akik talán az idei CM hatására döntöttek a napi rendszeres bringás közlekedés mellett. Ők viszont nem túl rutinosak lévén elsősorban a járdán közlekednek, lépten nyomon járdán guruló bringásokat látok.

Nos, kedves járdázók, talán szép lassan össze kell szednetek a bátorságotokat! Inkább előbb, mint utóbb! A járda ugyanis a gyalogosoké! Persze néha oda kényszerül az ember, egy-egy rövid, ámde annál kellemetlenebb szakasz áthidalására, vagy épp, ha megérkezel az úticélodhoz. De nem szabad, hogy a bringázás a járdán történjen. Félsz a gyorsan elsuhanó autóktól? Ugyanezt érezhetik a gyalogosok is! Hozzájuk képest te vagy nagyon gyors. Pedig az úton még gyorsabb is lehetnél!

Fontos persze, hogy senkinek ne menjen el a kedve a bringázástól a forgalom miatt! Ezért csak fokozatosan szabad átnyergelni az úttesten való haladásra. Aztán aki egyszer ráérez az ízére, biztos nem vágyik vissza többet a járdára!

A budapesti autósok egy jelentős része persze az anyjába kívánja az úttesten közlekedő bringást. De ez nem szabad, hogy zavarjon! Természetesen a legjobb megoldás, ha van külön bringasáv (nagyon nagy forgalmú út mellett pedig bringaút), ezért lobbizunk, de amíg ezt nem teremtik meg nekünk szeretett politikusaink, marad az úttest. Nem húzhatjuk be fülünk-farkunk! Igenis itt vagyunk! Helyet követelünk! Közlekedni akarunk! Haladni akarunk! A járda pedig a gyalogosoké!!

 

Ha félsz az úton bringázástól, a következő írás is jól jöhet: "Hogyan ne üttesd el magad" - html és pdf formában