Globális felmelegedés. Nem fogod föl??

Létezik egy közkeletű tévhit, miszerint globális felmelegedés van, tehát melegebb az idő. Mint annyi minden, ez is csak részben igaz, és közel sem a legkomolyabb probléma az, hogy idén elmaradt a tél.

Az éves átlaghőmérséklet persze magasabb. Általában enyhébb a tél, forróbb a nyár. Most is 30 fok van odakint, pedig még csak június elején járunk. Emlékszem, hány embertől hallottam télen, hogy milyen jó nekünk ez az egész, nem is értik, miért gond ez a globális felmelegedés, hiszen egy csomót spóroltunk a fűtésen, nem esett az a kurva hó, satöbbi... Most eltekintve attól, hogy ha nem esik hó, az nekem, mint snowboard-függőnek személyes tragédia, tényleg ilyen nehéz felfogni? Annyi helyen lehet már hallani a globális felmelegedés következményeiről, mégsem lát tovább senki ennél, hogy: „de jó! legalább nincs olyan hideg!” A baj nem ezzel van. Igaz, hogy önmagában már ez is felforgatja pl. a mezőgazdaságot, de lófasz ahhoz képest, amit az időjárás szélsőségessége okoz.

Szinte látom magam előtt az elégedett gyümölcsös parasztemberek arcát, amikor örülnek az enyhe télnek, a dús virágzásnak, gyönyörű lesz a termés. Aztán május első hetében becsúszik egy laza 90-100%-os fagykár. Májusban!

Vagy még tavasszal olvastam, milyen nagyszerű évjárat lesz az idei a bortermelőknek - 2004 óta először. Az is volt, egészen a májusi fagyig. A szőlő mondjuk vmennyire még túlélte ezt az egy hetet, ezért kapott a nyakába még egy kis jeget, ezúttal az égből. Tegye fel a kezét, aki látott már egy tavasz alatt ennyi jégesőt! Ami termés megmaradt, az is odalett. 50%-os fagykár, plusz egy-két jégeső, és már sikerült is alulmúlni a tavalyi meg tavalyelőtti 40%-os szőlőtermést (az adatok a Mátra-aljáról származnak, lehet, hogy más régiókban eltérő helyzet alakult ki).

Idén tavasszal hetekig hallhattuk az időjárás jelentésekben, hogy „sajnos holnap sem fog esni, pedig már nagyon nagy szükség volna rá”. Nem emlékszem pontosan, de legalább egy hónapig nem volt számottevő eső. Aztán most hirtelen lett. A tegnapi bajai történet megvan? Nem nagy ügy, ugye? Csak elöntötte a víz a várost. Aminek le kellett volna esnie hetek alatt, tegnap megérkezett egyszerre. Biztos elakadt valahol odafönt az ügyintézés...

A tavaly augusztus huszadiki viharról talán már szólnom sem kell. Minden évben akkoriban érkezik meg az átmeneti lehűlés, csakhogy eddig nem 35-fokos hőségre jött válaszul a hidegzuhany. Azt még a legkisebb iskolások is tudják, hogy az ég akkor dörög (gy.k.: akkor van vihar), mikor a hideg és a meleg találkozik. Na és mi van akkor ha többheti kánikulára érkezik a váltás? Igen, láthatta mindenki: 120 km/órás szél, meg mondjuk 4 halálos áldozat. Asszem ezt hívják szélsőséges időjárásnak.

Az ízelítőt tehát megkaptuk. Csakhogy itt senki nem fogja megkérdezni, kérjük-e a főfogást, netán még repetáznánk is. Megkapjuk az egészet, csak győzzük fizetni a számlát!

S talán végre azoknak is leesik, mi zajlik, aki eddig szartak az egészbe, hisz’ „jó idő” volt télen, mi kell még??

tekerd le! kapcsold ki! hasznosítsd újra! sétálj! változtass!!