Nem kapsz levegőt?

mediaw: szmog Nem csoda.

 Budapesten idén januárban pl. már 23 napon haladta meg az egészségügyi határértéket a levegő szennyezettsége. 31 napból. Szmogriadó persze nem volt. Mint ahogy azóta sem. Ugye, hogy nonszensz?

 Pedig a levegő továbbra is minősíthetetlenül mérgező. Persze a városvezetés mossa kezeit. A jelenlegi szabályozás szerint a kén-dioxidnak és a szálló pornak (PM10) együtt kellene határérték túllépőnek lennie. Csak hát a kén-dioxid már nem akkora gond, mióta leépültek az ipari üzemek. A PM10 viszont annál inkább. Többek közt a dízel autók is ezt eregetik a füstjükben. Márpedig a dízel egyre elterjedtebb nálunk is, a részecskeszűrő meg még nem annyira. A pár napja lefújt busztenderben a bkv is olyan buszokat vett volna, amikben nincs meg ez a technológia. És még véletlenül sem ezért kellett lefújni a tendert. (hanem korrupció gyanúja miatt, ami legalább ekkora gond, de azért efölött sem kellett volna elsiklani...)

 A PM10-nek nevezett szálló por jellegzetessége, hogy a részecskéi annyira picik, hogy akadálytalanul lejutnak a tüdő legmélyére, hogy ott megtapadva gyulladásokhoz, és egyéb légúti problémákhoz vezessenek. Manapság ezzel van tele a levegő (és persze lassan mindannyiunk tüdeje), mégsincs szmogriadó, mert ez önmagában kevés hozzá hogy elrendeljék. Hát igen, ugyan ki merné korlátozni az autóforgalmat? Majd pont a mi drága populista politikusaink. Persze, időnkánt tesznek látszatlépéseket, mint például a mai bejelentés (itt az index híre), de ez is csak időhúzás. Álszent dolog az M0-ás elkészültére hivatkozni, mikor azonnali, és radikális intézkedésekre volna szükség. Legelőször is szmogriadóra. Akár minden nap, amikor mérgező a levegő.

 Hogy ezt elérjük, ismét "Stop Szmog!" demonstráció lesz. Most vasárnap, tehát 16-án 17-én délután kettőtől a városháza előtt. Én ott leszek! És te? Vagy inkább tűröd, hogy megmérgezzenek nap, mint nap? (részletek pl itt: criticalmass.hu)

 Aki esetleg csak a saját szemének hisz, pillantson rá Budapest légszennyezettségi térképére (ez pl. a tegnapi helyzet):

2008.12.13. 13h

Épp csak mellékesen Demszky apánkat ismét pofátlan hazugságon kaphatta, aki elég figyelmes volt:

"A főpolgármester közölte, hogy Budapesten jelenleg még messze vannak az egészségre káros határértékektől, az úgynevezett tájékoztatási határértéket viszont egyes káros anyagoknál már időnként megközelítették."

 Ilyet mond: "megközelítették". Igen, bazmeg! És mikor? Este? Talán ha felülről. Eszem megáll.