"El lehet menni...!"

 Ezt már egy ideje meg akartam írni.

 Feláll a szőr a hátamon, ha arra gondolok, hogy ebben az országban ismét Orbán Viktor lesz a miniszterelnök (és olyan emberek is a hatalomba kerülnek, mint Mikola István, vagy - ad abszurdum - Semlyén Zsolt). Na nem mintha Gyurcsány Ferencel ki lennénk segítve. El lett itt kúrva rendesen, hogy ismét egy klasszikusra utaljak. És nem az elmúlt 4 évben. Ez az egész évtized az ország szégyene. Persze a nép (nagy része) most arra vágyik, hogy jöjjön az Ember Aki Még Sohasem Hazudott. (ezt a kifejezést meg Uj Péter remek írásából loptam). Naná. Populizmusban világelsők vagyunk. A lényegen ez persze nem változtat. Az elkúrásból jutott 2 év OV-nek, 2 év (including 100 napos program) MP-nek, és 4 év GYF-nek. Kivették belőle a részüket rendesen. Ész nélküli osztogatás, rendbetétel helyett töketlenkedés, ellopott milliárdok, ki mit vállalt magára. Ráadásul minden miniszterelnöknek sikerült felülmúlnia az elődjét.

 És amikor már azt hinnénk ennél nincs lejjebb, és bármi radikális változtatás a jóléti rendszereken csak jobb helyzetet eredményezhet, előveszik a szocik a híres gatyábaszarós énjüket (nem is értem hogy bírták ilyen sokáig elfolytani), és visszavonják a egészségügyi reform(nak hazudott) törvény azon részeit, amik bármi újat hoztak volna. Nevezetesen a magántőke bevonását. És mindezt miért? Mert bebukták a népszavazást (nem kicsit, nagyon), és innentől nyilvánvaló, hogy bármit, ami népszerűtlen, meg lehet torpedózni egy újabb népszavazással. Vagyis az lesz, amit OV akar. Persze a nép (nagy része) ennek örül, csak hát - kérdem én -, akkor mi végre is vannak a szocik (meg még egy kis ideig a liberálisok) kormányon? Ha úgy táncolnak, ahogy az ellenzék fütyül, talán egyszerűbb, és hatékonyabb volna elhúzni a vérbe. És akkor megkapja végre a nép, amit akar, és kiderül, hogy 6 év populista hazudozás után kormányon meg merik-e lépni az ígértek ellenkezőjét, és rendbe teszik az országot, vagy végleg beszoptuk. (Hogy mi minden „lehetőség” adódik a várhatóan kétharmados többségükből, abba most nem merek belegondolni. És nem azért mert konkrétan a fideszben látom a veszélyt. Nem. Isten óvjon bennünket attól, hogy bármelyik párt ekkora hatalomhoz jusson ebben az abszurd országban!)

 És ami a legszomorúbb ebben az elkúrt helyzetben: jelenleg két verzió adódik az ország vezetésére. Az egyik OV meg a nemzeti populista pártja, a másik GYF - vagy egy hirtelen előkapott joker-szoci -, hátában a töketlenek gyülekezetével, amit történetesen mszp-nek hívnak (az szdsz és az mdf jelenleg nem létezik).

 Azt hiszem én ezt a következő „választást” a magam részéről kihagynám. Talán ha volna „Választani? Ezek közül?” rubrika. Azt beikszelném.